Jalkojen hyvinvointi

Askelneuvola

Askelneuvolassa alaraajoihin erikoistunut fysioterapeutti Terhi Jokela tekee 30 min alaraajatutkimuksia. Neuvolassa saat myös ohjeistusta ja neuvoja jalkinevalintaan ja alaraajojen hyvinvoinnin edistämiseen. Lisäksi tarvittaessa Terhi tekee kinesioteippauksia, jolla voidaan helpottaa jalkaterän kiputiloja esimerkiksi vaivasenluu -ongelmissa tai kantapään säryissä.

Alaraajatutkimus 30 min / 35€
Tutkimista podoskoopilla
Ohjeita jalkojen hyvinvoinnin edistämiseen
Vinkkejä jalkinevalintoihin
Tarvittaessa kinesioteippausta (+ 5 euroa)
– vaivasenluu
– päkiän kipu
– kantapääkipu
– plantaarifaskiitti

ErgonoVitasta on myös saatavilla yksilöllisiä tukipohjallisia, joita fysioterapeutti Terhi Jokela valmistaa asiakkaan tarpeiden mukaan. Yksilöllisten tukipohjallisten hinta on 90-120 euroa.

Varaa aika soittamalla 050-4625962 tai 040-5227841 / tai täytä yhteydenottolomake etusivun alaosasta niin otamme Sinuun yhteyttä.

Pidä huolta jalkojesi hyvinvoinnista! Kuulen asiakkailtani päivittäin erilaisia kertomuksia jalkojen tilanteesta. Hyvin usein mieltä askarruttaa esimerkiksi vaivaisenluuhaasteet, vasaravarpaat sekä erilaiset kivut jalkaterässä. Oikeanlaisella jalkinevalinnalla voidaan auttaa jalkoja voimaan hyvin. Hyvin istuvalla, laadukkaalle jalkineella voidaan myös ennaltaehkäistä,  edellisten haasteiden syntymistä.

Vaivaisenluu ja vasaravarvas

Isovarvasta alkaa särkemään, kun se alkaa mennä sijoiltaan. Kun varvas on sijoiltaan sitä ei enää särje vaan luinen ulkoreuna alkaa vaivata. Särkyvaiheessa on ehdottoman tärkeää, että siirrytään sellaiseen kenkään, joka antaa isovarpaan olla suorassa linjassa. Kengän lestin on myös hyvä olla riittävän tilavuuden lisäksi saumaton sisäpuolelta, niin se ei pääse hankautumaan.  Mikäli on vasaravarvas haasteita, niin tärkeää on huomioida kengän riittävän leveyden lisäksi myös riittävä lestin korkeus ja kengän sisäpuolen pehmeys. Vasaravarpaan suojaksi on helppo laittaa esimerkiksi silikoninen putki.

Kipeä känsä jalkapohjassa, päkiäkipu ja kipeä kynsi

Usein känsästä ajatellaan, että se on erillinen tauti. Näin asia ei ole vaan känsä on ihon puolustusreaktio luun ja kengän tai alustan väliseen paineeseen, puristukseen ja hankaukseen. Puristavien ja hankaavien kenkien käytön lopettaminen on ehdottomasti känsän tärkein ensihoito.

Mikäli kärsit päkiäkivuista tai laajoista kovettumista on ensihoitona tarkistaa kenkien riittävä pituus, kengän kärjen leveys sekä koron korkeus. Kengät eivät saa aiheuttaa puristuksen tunnetta eikä painetta. Ohutpohjaiset kengät suositellaan vaihdettavaksi joustavapohjaisiin. Huomioitavaa, että pohja ei saa olla liian pehmeä. Päkiä kipua myös usein saa helpotettua pohjallisella josta tulee pehmeyttä käytössä olevaan kenkään, mutta myös tukea jalan anatomisiin kaariin.

Kipeän kynnen, kynnen kasvaminen kynsivalliin tai kynnenalainen verenvuoto ovat hyvin tyypillisiä jalkojen kiputiloja. Omahoidoksi näissä riittää paineen poistaminen siirtymällä tilavempiin kenkiin. Kipua voi myös vähentää varpaita erottavalla keventäjällä.

Vanhuus ja jalkahaasteet

Kotiin jääminen vanhuksella johtaa usein yksinäisyyteen ja sosiaaliseen eristäytymiseen. Useiden vanhusten mielestä kotiin jäämiseen vaikuttaa muiden tekijöiden lisäksi huonot jalkaterät. Loistava hoitokaan ei pidä ikääntyvää kävelevänä, mikäli känsä painaa, on jalkojen kipua eikä ole sopivia kenkiä.

Ihmisen ikääntyessä alaraajaturvotus on hyvin tyypillinen haaste. Tämän aiheuttajia ovat esimerkiksi sydämen vajaatoiminta sekä krooninen laskimoiden vajaatoiminta. Kun turvotuksen syy  on selvitetty ja lääkitys on saatu kohdilleen tulee kiinnittää huomioita mm. liikkumisen lisäämiseen, hoitosukkiin ja lymfaterapiaan. On todella tärkeää myös huomioida sisäjalkineiden koko ja malli.

Helposti ikääntyvällä on käytössä löysä ja  linttaan poljettu aamutossu, joka ei pysy jalassa ja askeleesta tulee laahaavaa.

Rakko jalassa

Rakko syntyy äkillisen ja voimakkaan hankauksen aiheuttamana. Rakkoja syntyy uusien kenkien käyttöönottovaiheessa, pitkillä kävelyretkillä tai vaelluksilla. Jos tietää tulossa olevan poikkeuksellisen rasituksen tai tietää jalkateriensä mallin ja toiminnan olevan sellainen, että esimerkiksi uusien kenkien käyttöönottovaiheessa rakkoja syntyy, kannattaa niiden muodostumista ennaltaehkäistä. Ihon voi suojata esimerkiksi ohutjakoisella talkilla tai etukäteen liimattavalla silikonilaastarilla.

Hyvät sukat

Sukkien tehtävänä on suojata jalkaterää hankaukselta ja estää hiertymien syntymistä. Oikeanlaisella, istuvalla sukalla on merkittävä rooli jalkojen hyvinvoinnissa. Oikeanlaisella sukalla voidaan lisätä merkittävästi jalkaterän terveyttä. Huonot sukat puolestaan voivat aiheuttaa jalkaterien monia ongelmia. Pienet sukat voivat aiheuttaa esimerkiksi varpaiden virheasentoja. Lisäksi pienissä sukissa hikoilu lisääntyy. Ihon ollessa jatkuvasti kostea syntyy helposti rakkoja ja jalkaterät palelevat. Kun hikoilu lisääntyy, varvasvälit voivat helposti hautua ja rikkoutua, joka altistaa infektioille.

Hyvät sukat ovat oikean kokoiset, tehokkaasti kosteutta kuljettavat, kiristämättömät. Tietyt sairaudet (esimerkiksi diabetes) aiheuttavat tuntopuutoksia. Silloin on valittava sukat, joissa ei ole varvasalueella saumoja.

XSENSIBLE jalkine:

Tutkimus 1. Subjektiivinen kyselytutkimus kävelykipujen mahdollisista muutoksista 3 kuukauden käyttökokemuksen perusteella. 

Tutkimuksessa kysyttiin 12 perusterveeltä suomalaiselta yli vuoden kestäneiden, kroonistuneiden jalkaterä- ja nilkan kävelykipujen mahdollisia muutoksia Xensible jalkineiden säännöllisellä 3 kuukauden käytöllä. Muita hoitavia toimenpiteitä tutkimusaikana ei saanut käyttää. Tutkittavien keskiikä oli 54,5 vuotta. Naisia oli 5 ja miehiä 7.

Kyselypalautteissa tutkimuksen osallistuneet antoivat seuraavat palautteet: 90% koki hyötyneensä jalkineiden käytöstä suhteessa kävelyaikaiseen askelkipuun. Yli 90% halusi jalkineen omikseen tutkimuksen jälkeen. Seurantaa jatketaan vuoden ajan.Tutkimuksen trendi näyttäisi olevan:

  • kipu vähenee
  • jalkaterän ja nilkan jäykkyys helpottuu
  • jalan toiminnallisuus helpottuu

Kyselytutkimuksesta vastaa jalkaspesialisti/fysioterapeutti Jarmo Kari yli 2000 kliinisen asiakaspalautteen suunnasta (Turku, Salo, Pori 2016-2018)

Tutkimus 2. Suomen työterveyslaitos, Helsinki 4/2018

Xensible -jalkineen vaikuttavuus alaraajojen lihasaktivaatioihin ja kuormitusmuutoksiin. Vaikuttavuutta testattiin vakioidussa olosuhteissa. Mittareina käytettiin alaraajojejn 6 eri lihasryhmän EMG – jännitemittareita sekä kävelyn ja seisomisen painejakaumamuutoksia mittaavia Movesole-pohjallisia. Tutkimuksessa oli 6 perustervettä ja vapaaehtoista suomalaista aikuista. Tutkimuksessa verrattiin paljaan jalan, tutkittavan oman jalkineen sekä Xensible-jalkineiden välisiä eroavaisuuksia seisten ja kävellen. Ensin tutkittava seisoi paikallaan 1 minuutin, kaikin edellä mainituin muuttujin. Sen jälkeen tutkittava käveli kävelymatolla 3minuuttia 5 km/h, samoin muuttujin.

Johtopäätökset tutkimuksesta

Kävelyssä keskiarvoisesti kokonaiskuormitus keveni Xensible- jalkineita käyttäessä. Etureiden ja etusäären lihasaktivaatioiden keveneminen selittyy Xensible-jalkineen keskikorosta, jolla lihastyönmuutos kuormittavammasta, jarruttavasta lihastyöstä vaihtuu askelsyklin keskitukivaiheessa kevyempään, supistavaan lihastyöhön. Askelsyklin lihastyömuutoksen nopeuttamista tehostaa pohjan kanta-päkiäsuhteen kevennetty rullaavuus. Alaselän lihasaktivaatio hieman kasvoi Xensible-jalkineita käytettäessä sekä keskivartalon toiminnallisuus hieman tehostui.

Vaikuttavuustutkimuksen työryhmä:

Jussi Kosola, Lääketieteen tohtori, Ortopedian klinikka, HUS; Panu Uussalo, Lääketieteen lisensiaatti, Anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri, TYKS; Ari-Pekka Rauttola, Erityisasiantuntija Suomen työterveyslaitos, Hki; Juha Oksa, Vanhempi tutkija, fysiologiset mittaukset / EMG tutkimukset Suomen työterveyslaitos, OUlu ; Jarmo Kari, Alaraajafysioterapeutti, Kliininen biomekaniikka, Fysiopaletti Oy, Turku

Jalkineet työhön ja vapaa-aikaan

Vartalomme paino keskittyy pienelle jalkaterän alueelle, minkä takia on tärkeä kiinnittää huomiota oikeanlaisen tuen antavaan jalkineeseen. Oikeanlainen lestin leveys on myös syytä huomioida. Väsyykö jalkasi päivän aikana? Kipeytyykö selkäsi? Tämä voi johtua vääränlaisesta, tukea antamattomasta työsandaalista.

Ihmisen työskennellessä jalkojen päällä on tärkeä kiinnittää huomiota oikeanlaiseen työsandaaliin tai kengän antamaan oikeanlaiseen tukeen. Jalkaterän virheasento voi aiheuttaa jopa niska-hartiaseudulle lihaskireyksiä ja kiputiloja. On suositeltavaa, että käytettävissä olisi ainakin kahdet eri työsandaalit, jotta niitä pystyy vaihtamaan päivän mittaankin. Huolehtimalla jalkojen hyvinvoinnista, vaikutat koko vartalosi jaksamiseen kokonaisvaltaisesti.

ErgonoVitan valikoimissa on eri valmistajien sandaaleita ja kävelykenkiä. Valmistajilla on eri lestin leveyksiä, joka mahdollistaa juuri sen oikean jalkineen löytymisen. Sovituksen yhteydessä asiakas pääsee aina juttelemaan mahdollisista eteen tulleista jalkinehaasteista työfysioterapeutin kanssa.

Työjalkineet

Oikeanlaiset, sopivan kokoiset jalkineet auttavat työssä jaksamista vähentäen selän ja alaraajojen kuormitusta. Työkenkiä olisi hyvä olla kahdet, niin että toiset voivat levätä ja kuivua sillä aikaan kun toiset ovat käytössä. Erilaisten työjalkineiden käyttö ja vaihtaminen päivän aikana onkin usein parasta terapiaa jalkaterälle.

Työsandaalien merkitys myös korostuu työssä, jos ollaan jalkojen päällä koko päivä. Nykyään käytetään paljon sähkösäätöisiä pöytiä, mutta eihän niissä kukaan jaksa seistä jos jalkaterällä on huono olla.

ErgonoVitan valikoimissa on eri valmistajien laadukkaita jalkineita, jotka soveltuvat erinomaisesti työkäyttöön. Valmistajilla on eri lestin leveyksiä, joka mahdollistaa juuri sen oikean jalkineen löytymisen juuri Sinulle.  Sovituksen yhteydessä asiakas pääsee aina kysymään mahdollisista eteen tulleista jalkinehaasteista fysioterapeutilta.

Mikäli jaloissa on haasteita ja kipuja, on tärkeää selvittää niihin syy ja löytää erilaisia hoitokeinoja jalkojen hyvinvoinnin säilyttämiseksi. ErgonoVitalla on yhteistyötä eri alojen asiantuntijoiden kanssa, joten asiakas on helppo ohjata esimerkiksi ammattitaitoisen fysioterapeutin, hierojan tai jalkojenhoitajan vastaanotolle.

ErgonoVitassa asiakkaan tehtävänä on olla palveltavana. Täällä asiakkaalle puetaan kenkä tai sandaali jalkaan. Tällä varmistetaan, että jalkine on oikealla lailla puettuna asiakkaan jalkaan, jolloin jalkine saadaan oikealla tavoin istuvaksi ja tuntuma on mahdollisimman totuuden mukainen. Olen huomannut asiakkaita palveltaessa, että saattaa olla vääränlaisia uksomuksia ja tapoja pukea jalkineita jalkaan, joka saattaa myös tehdä vääränlaista kuormitusta jalkaterälle. Tällä henkilökohtaisella asiakaspalvelulla varmistamme myös, että jalkine on oikean kokoinen. Usein haluttaisi hankkia hieman liian pieni jalkine.